Image may contain: one or more people and outdoor
ပုဂံေညာင္ဦး- ေက်ာက္ပန္းေတာင္း သြားရင္
လက္ပံပ်ားျကက္ေျကာ္က အေကာင္းဆံုးအစားအစာပါ။
လက္ပံပ်ားျကက္ေျကာ္
ရန္ကုန္မွာ ေကအက္ဖ္စီ ၾကက္ေၾကာ္ဆိုင္ စဖြင့္ ေတာ့ လူေတြႀကိတ္ႀကိတ္တိုးအား ေပးၾကတာ ၀က္၀က္ကြဲပါ။ အေမရိကန္လို ႏိုင္ငံႀကီးကေန လာဖြင့္တဲ့ နာမည္ႀကီးၾကက္ေၾကာ္ဆိုင္ ဆိုေတာ့ လူေတြစုၿပံဳတိုးၾကတာ ဘာဆန္းလဲ။ ေကအက္ဖ္စီလိုပဲျမန္မာႏိုင္ငံမွာ နာမည္ႀကီးတဲ့ ၾကက္ေၾကာ္ရွိပါတယ္။ မိတၳီလာ-ေက်ာက္ပန္း ေတာင္းလမ္းေပၚက လက္ပံပ်ားၾကက္ေၾကာ္ဆို သိၾက မယ္ထင္တယ္။
ေက်ာက္ပန္းေတာင္း၊ မ ေကြး၊ နတ္ေမာက္၊ ေခ်ာက္၊ ေရနံ ေခ်ာင္း၊ ေတာင္တြင္းႀကီး၊ ျပည္၊ ဆိပ္ျဖဴ၊ စလင္းအစရွိတဲ့ ေဒသ ေတြသြားမယ္ဆို ေက်ာက္ပန္း ေတာင္းၿမိဳ႕နယ္ထဲမွာရွိတဲ့ လက္ပံ ပ်ားေက်းရြာမွာ ထမင္းစားနား ေလ့ရွိၾကတယ္။ ကားရပ္ၿပီဆို စတီးလင္ပန္းတို႔၊ သံလင္ပန္းတို႔ ေတြေပၚမွာ နီရဲရဲ၀င္းေျပာင္ေနတဲ့ ၾကက္သားေၾကာ္ေတြ ေခါင္းေပၚ ရြက္ၿပီး လာေရာင္းတတ္တဲ့ လက္ ပံပ်ားၾကက္ေၾကာ္သည္ေလးေတြ ကို ေတြ႕ရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။
ၾကက္ေၾကာ္ေတြက လင္ပန္း ထဲမွာ စီစီရီရီတင္ထားတာက စားခ်င္စရာပါ။ ရင္အုပ္ႀကီးေတြကို တစ္ခုေပၚတစ္ခု ဆင့္တင္ၿပီး ပတ္ ပတ္လည္စီထားတယ္။ အလယ္ မွာေတာ့ ရင္အုပ္ေတြ။ လစ္ဟာ ေနတဲ့ ေနရာေလးေတြမွာေတာ့ ၾကက္အသည္းအျမစ္၊ ၾကက္ကလီ စာေၾကာ္ေလးေတြ။
လက္ပံပ်ားကိုေရာက္ၿပီဆို တာနဲ႔ ၾကက္ေၾကာ္ေကာင္းေကာင္းစားရေတာ့မယ္ဆိုတာ စားဖူးသူ ေတြသိတယ္။ တခ်ဳိ႕က ၀ယ္ၿပီး ဒီအတိုင္း တကြၽတ္ကြၽတ္စားပစ္ တယ္။ တခ်ဳိ႕ကေတာ့ ထမင္းဆီ ဆမ္းေလးမွာ ထမင္းထဲ ၾကက္ ေၾကာ္ေလးေတြ မွ်င္ႏႊာထည့္ၿပီး ထမင္းနဲ႔ ၾကက္ေၾကာ္စားလိုက္၊ အ႐ိုးေလးကိုက္လိုက္ ေရေႏြး ေသာက္လိုက္ စားတတ္ၾကတယ္။ ထမင္းဆိုင္ေတြနဲ႔ နီးစပ္တဲ့ၾကက္ ေၾကာ္သည္ေတြဆို ေစ်း၀ယ္က ပူပူေလးစားခ်င္လို႔ပါဆိုလည္း ျပန္ေၾကာ္ေပးတယ္။ တခ်ဳိ႕က ေတာ့ ကိုယ္စားဖို႔တင္အားမရ။ ခ်စ္သူခင္သူမိတ္ေဆြေတြအတြက္ပါ ပါဆယ္၀ယ္ၾကတယ္။
လက္ပံပ်ားၾကက္ေၾကာ္က ျပဳတ္ၿပီးေၾကာ္တာမ်ဳိးမဟုတ္ဘဲ အစိမ္းအတိုင္းေၾကာ္တာမ်ဳိးဆို ေတာ့ ေမႊးၿပီးအရသာရွိလွတယ္။ ၀ယ္ၿပီး သံုးေလးရက္ေလာက္ ေအးေအးေဆးေဆးထားလို႔ရ တယ္။ အိမ္က်မွ အခ်ဳိမႈန္႔စားတတ္ရင္ နည္းနည္းေလးနယ္ၿပီး ျပန္ ေၾကာ္စားရင္လည္း ေကာင္းတယ္။ၾကက္သားကို ႏႊင္ၿပီး ခရမ္းခ်ဥ္ သီးနဲ႔ ခ်က္စားလည္း ေကာင္း တယ္။ အစပ္စားတတ္သူေတြ င႐ုတ္သီးနဲ႔ ျပန္ေၾကာ္မယ္ဆို လည္း ရွယ္ပါပဲ။
ၾကက္ကိုမျပဳတ္ဘဲ ေရေႏြး ေျဖာၿပီး လက္မ ၂၀ ေလာက္ရွိတဲ့ မိုးၿပဲဒယ္ႀကီးေတြနဲ႔ ေၾကာ္ေလ့ရွိ တယ္။ အခ်ဳိမႈန္႔မသံုးဘူး။ ဆား ေလးသာ နည္းနည္းပြတ္တယ္။ ၾကက္ေၾကာ္တဲ့အခါ ဆီကို ဆီအ စိမ္းနဲ႔ ဆီအက်က္မွ်ေအာင္ထည့္ ရတယ္။ တစ္၀က္စီထည့္ေၾကာ္ လည္းျဖစ္တယ္။ မမွ်ရင္ ၾကက္ေၾကာ္က မလွဘူး။
ရင္အုပ္သက္သက္၊ ေပါင္သက္သက္၊ ကလီစာသက္သက္ေၾကာ္တယ္။ မီးကလည္း ပံုမွန္ထိုးေပးရတယ္။ ၾကက္ေၾကာ္လွ၊ မလွ မီးထိုးတဲ့အေပၚမွာလည္း မူတည္တယ္။ တခ်ဳိ႕ကေတာ့ ၾကက္ေၾကာ္ကို ခပ္ရဲရဲေလးမွ ႀကိဳက္သလို ခပ္ေဖ်ာ့ေဖ်ာ့ေလး ႀကိဳက္တတ္တဲ့သူေတြလည္း ရွိတယ္လို႔ လက္ပံပ်ားရြာသား ကိုထြန္းထြန္းက ရွင္းျပတယ္။
Image may contain: people sitting, table and food
တခ်ဳိ႕က လက္ပံပ်ားၾကက္ ေၾကာ္ကို စီပီၾကက္ေတြကို ဗမာ ၾကက္ဆိုၿပီး ေရာင္းတယ္လို႔ အ ထင္လြဲၾကတယ္။ မဟုတ္ပါဘူး။ လက္ပံပ်ားမွာ စီပီၾကက္လံုး၀မ ေရာင္းဖို႔ ကိုယ့္စီးပြားကိုယ္တုတ္နဲ႔ မထိုးဖို႔ ေက်းရြာအုပ္ခ်ဳပ္ေရးမွဴး က တင္းတင္းက်ပ္က်ပ္မွာထား တယ္လို႔ ကိုထြန္းထြန္းက ေျပာျပ တယ္။ ‘‘နာမည္ပ်က္သြားရင္ လုပ္ စားလို႔မရေတာ့ဘူးေလ’’လို႔ ကို ထြန္းထြန္းက ေျပာတယ္။
ဗမာၾကက္ကိုပဲ သံုးရတာဆို ေတာ့ လက္ပံပ်ားရြာ၀န္းက်င္မွာ ဗမာၾကက္က အေတာ္ေလးရွား လာတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဗမာၾကက္ရဖို႔ ရြာနီးခ်ဳပ္စပ္ ၾကက္အရွာထြက္ ရတယ္။ နတ္ေမာက္၊ ေတာင္တြင္းႀကီး၊ ေပ်ာ္ဘြယ္၊ သာစည္၊ ေညာင္ဦးဘက္တို႔အထိကို သြားရွာရ တယ္။ ဆိုင္ကယ္တစ္စီးနဲ႔ ရြာစဥ္ ရြာၾကား ဗမာၾကက္ရွာရတာ ဓာတ္ဆီငါးဘူးေလာက္ကုန္တယ္လို႔ ကိုထြန္းထြန္းက ေျပာျပတယ္။
တစ္ရြာ၀င္တစ္ရြာထြက္ ၾကက္ေမြးတတ္တဲ့ အိမ္ေတြဆီ ၾကက္ေရာင္းဖို႔ရွိ၊ မရွိ ၀င္ေမးရ တယ္။ ဗမာၾကက္ဆိုတာလည္း တျခားေမြးျမဴေရးၾကက္ေတြလို ၿခံ နဲ႔၀င္းနဲ႔ေမြးထားတာမ်ဳိးမဟုတ္ ေတာ့ တစ္အိမ္တစ္အိမ္မွ ငါး ေကာင္ေျခာက္ေကာာင္ေလာက္ ေရာင္းတတ္ၾကတာ။ ေရာင္းမယ္ ဆိုရင္ သည္အတိုင္းေရာ့အင့္ဆို ၿပီး ၀ယ္လို႔ရတာမဟုတ္။ ေရာင္း မယ့္ၾကက္ကို လူႏွစ္ေယာက္သံုး ေယာက္ေလာက္က ၀ိုင္းဖမ္းရ တယ္။ ၾကက္ေျပးႏိုင္မယ့္ဘက္ကို ပိုက္ေထာင္ထားရတယ္။ ၾကက္ က ေတာင္ေျပးလိုက္ ေျမာက္ေျပး လိုက္ဆိုေတာ့ ေန႔ခင္းေနပူပူ ေခြၽးသံတရႊဲရႊဲနဲ႔ လိုက္ဖမ္းၿပီး ၀ယ္ရတယ္လို႔ ကိုထြန္းထြန္းက ေျပာျပတယ္။
ဒါေၾကာင့္ ဗမာၾကက္သံုးတဲ့ လက္ပံပ်ားၾကက္ေၾကာ္က စားဖူး သူေတြ သေဘာက်က်တယ္။ ခရီး သြားေတြကလည္း ေရာက္တုန္း ေရာက္ခဲဆိုေတာ့ အားရပါးရ ၀ယ္စားေလ့ရွိၾကတယ္။ ကိုယ္ပိုင္ကားေသးေလးေတြဆို ေစ်းပိုေပး တတ္ၾကတယ္။ ေတာ္သလင္းလ ပုပၸားမွာ ဘိုးေတာ္ထြက္ပြဲအခါ ေရာက္ၿပီဆို လက္ပံပ်ားၾကက္ ေၾကာ္သည္ေတြ လက္ပန္းေပါင္း ခတ္ေပေရာ့။ ဟိုကားကလည္း လက္ပံပ်ားၾကက္ေၾကာ္၊ ဒီကားကလည္း လက္ပံပ်ားၾကက္ေၾကာ္ အသည္တစ္သည္သိန္းခ်ီ ေရာင္းရတယ္လို႔ ဆိုတယ္။ ေတာ္သလင္းကအစ သီတင္းကြၽတ္တန္ေဆာင္တိုင္ေတြမွာလည္း ေရာင္းရတယ္။ သႀကၤန္မတိုင္မီလည္း ေရာင္းရတယ္လို႔ ဆိုၾကတယ္။
ေစ်းေရာင္းေကာင္းတဲ့အခါ ဆိုရင္ေတာ့ ညေန ၃နာရီေလာက္ ဆို ကုန္တတ္တယ္။ အေရာင္း နည္းနည္းေလးေအးတယ္ဆိုရင္ ေတာ့ လာတဲ့ကားကို လက္ပံ ပ်ားၾကက္ေၾကာ္သည္ေတြ ေျပး လႊားေရာင္းၾကရရွာတာပါပဲ။ ေပါင္နဲ႔ ရင္အုပ္အရင္းအတုိင္းေပး ၿပီး ကလီစာေလးအျမစ္အသည္း ေလးအျမတ္ယူေရာင္းရတဲ့အခါ လည္း ရွိတယ္။
ေစ်းေရာင္း မေကာင္းတဲ့ အခါ ၾကက္ေၾကာ္သည္ အမ်ဳိး သမီးေလးေတြက ေရာင္းခ်င္ေဇာ နဲ႔ ၾကက္ေၾကာ္ကို ထည့္မေျပာ ေတာ့ဘဲ ‘‘ယူပါအစ္ကိုရယ္။ ကြၽန္ မေပါင္က အႀကီးႀကီးပါ။ ကြၽန္မ ရင္အုပ္က အႀကီးႀကီးပါ’’ဆိုၿပီး ေျပာဆိုေရာင္းခ်တဲ့အခါ ေဘးနား က ၾကားတဲ့ ရြာထဲက ကာလသား ေတြဆို တခြိခြိရယ္တတ္ၾကတယ္။ ေနာက္ၿပီး စိုးစႏၵာထြန္းရဲ႕ ကြၽန္မဘ၀ညဥ့္နက္ရၿပီကြယ္ဆိုတဲ့ သီခ်င္းစာသားကို သူတို႔ေရာင္းေနတာနဲ႔ လိုက္ေအာင္ ေျပာင္းဆို ညည္းတတ္ၾကတယ္။ ဘာတဲ့။ ‘‘ကြၽန္မဘ၀ ၾကက္ျဖစ္ရၿပီကြယ္’’ တဲ့။
လက္ပံပ်ားၾကက္ေၾကာ္ နာ မည္ႀကီးေတာ့ ရန္ကုန္က ထမင္း ဆိုင္တခ်ဳိ႕က နည္းယူဖို႔ ရြာက ၾကက္ေၾကာ္တဲ့သူတခ်ဳိ႕ကို ေငြစ ေၾကးစေပးၿပီး ေခၚသြားဖူးတယ္။ ရြာက လူေတြသိသြားေတာ့ လိုက္ သြားတဲ့သူေတြကို ဆူၾကတာေပါ့။ နင္တို႔ ထမင္းအိုးကြဲသြားခ်င္သ လားေပါ့။ သူတို႔ေတြက ဆိုင္ႀကီး ကနားႀကီး ေငြေၾကးကလည္း ေတာင့္မွေတာင့္။ လက္ပံပ်ား ၾကက္ေၾကာ္ဆိုၿပီး ႏိုင္ငံအႏွံ႔ဆိုင္ ေတြဖြင့္လိုက္ရင္ တို႔ဘယ္လို ေရာင္းစားလို႔ရေတာ့မလဲဆိုတဲ့ အေတြးနဲ႔ ႐ိုးရွင္းစြာစိုးရိမ္ခဲ့ၾကတာ ပါ။ ရြာရဲ႕ ၉၀ ရာခိုင္ႏႈန္းေလာက္ က ၾကက္ေၾကာ္ေရာင္းရတဲ့ စီးပြား ေရးကို မွီခိုအားထားေနရတာဆို ေတာ့ ၾကက္ေၾကာ္ကေပးတဲ့ ဒီစီး ပြားအိုးတုတ္နဲ႔ အထိုးခံရမွာ စိတ္ ပူၾကတာပါ။
စိတ္ပူမယ္ဆိုလည္း ပူစရာ ပါ။ ေက်းလက္ေဒသေတြမွာ ျဖစ္ ပ်က္ေနတဲ့ မိုးေလ၀သမမွန္လို႔၊ မိုး ေခါင္လို႔ ဒုကၡေရာက္ရတဲ့ ရြာေတြ ထဲ လက္ပံပ်ားရြာေလးလည္း အပါ အ၀င္ေပါ့။ အခုဆို လက္ပံပ်ားရြာ မွာ မိုးေခါင္တာ ခုနစ္ႏွစ္ေလာက္ ရွိၿပီ။ စိုက္ေရးပ်ဳိးေရးကလည္း အဆင္မေျပေတာ့။ စပါးရေနတဲ့ လယ္ေတာင္ ေရမရလို႔ ယာေျပာင္းစိုက္ေနရတဲ့ အဆင့္ေရာက္သြား ၿပီ။ မိုးေလ၀သမမွန္၊ စိုက္ေရးပ်ဳိး ေရးမျဖစ္လို႔ ေဒသခံေတြလည္း ေရၾကည္ေလာက္မယ္၊ ျမက္ႏု ေလာက္မယ္ထင္တဲ့ ဖားကန္႔၊ မိုး ကုတ္၊ ျပည္ပဆို ထိုင္း၊ မေလးရွား တို႔ေရာက္ကုန္ၾကၿပီလို႔ လက္ပံ ပ်ားရြာသား ကိုထြန္းထြန္းက ဆိုပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ၾကက္ေၾကာ္ ေရာင္းတဲ့ စီးပြားေလးထိခိုက္သြား မွာ စိုးရိမ္ၾကတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ၾကက္ေၾကာ္နည္းေလးလာေမး ရင္ကို
သူတို႔မွာ ဘာလဲဆိုၿပီး စိတ္ ပူတတ္ၾကတယ္။
Image may contain: 1 person, eating, sitting, food and outdoor
ဘာပဲျဖစ္ျဖစ္ပါ။ ၾကက္တစ္ ေကာင္လံုး တစ္က်ပ္ေခတ္ ေလာက္ကတည္းက ေရာင္းခဲ့တဲ့ လက္ပံပ်ားၾကက္ေၾကာ္ အခုေတာ့ေလးငါးေထာင္ေစ်းျဖစ္ေနလည္း ေရာင္းေနရဆဲပဲ။ ႏွစ္ေပါင္းဆိုရင္ လည္း သံုးဆယ္ေလာက္ေတာင္ ေက်ာ္လာခဲ့ၿပီ။ အခုခ်ိန္ထိ လက္ပံပ်ားၾကက္ေၾကာ္ ပန္းပန္ထားႏုိင္ ဆဲ။ ေဒသတစ္ခုေရာက္တိုင္း အဲဒီ ေဒသကထြက္တဲ့ အစားအစာ ပစၥည္းေလးေတြ ၀ယ္ယူစားသံုး တာဟာ အဲဒီေဒသေလးေတြ ဖြံ႕ ၿဖိဳးတိုးတက္ဖို႔ တစ္တပ္တစ္အား အားေပးရာေရာက္တယ္လို႔ ဆိုခဲ့ မယ္ဆိုရင္....။
ညီညီေဇာ္
7 days

Comments